Ga naar de inhoud

Teams die optimaal presteren

Optimaal presterende teams...toeval?

Nee, beslist geen toeval. Professor Richard Hackman (Harvard) heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het functioneren van teams. Uit dat onderzoek komen 6 condities naar voren die ten grondslag liggen aan teams die de potentie hebben om te kunnen presteren.

In de dagelijkse praktijk gaan we er echter vaak vanuit dat een willekeurige groep mensen zondermeer een team is. Niets is minder waar. Een team dat in potentie optimaal kan presteren, moet intelligent worden samengesteld. Pas dan is zo’n team niet langer afhankelijk van toeval om te kunnen presteren. En ook pas dan heeft het zin om het team bij te staan met kostbare maatregelen zoals coaching.

De Team Dynamics Survey

Een bestaand team kan zichzelf stevig laten doorlichten met de uitgebreide en doeltreffende Team Dynamics Survey ofwel TDS. Deze survey laat zien in hoeverre de teamcondities behoorlijk zijn ingevuld en waar ruimte is voor verbetering. TDS als instrument is onderzocht bij meer dan 1000 teams. De 6 Condities hebben gezamenlijk een voorspellende waarde van 80% van de teameffectiviteit.

Een uitgevoerde survey kan optioneel worden opgevolgd met een coach- of adviestraject waarin het betreffende team professioneel wordt bijgestaan om invulling te geven aan de condities, juist ook als het nodig is om het team geheel of gedeeltelijk opnieuw samen te stellen.

Gun je team(s) een betere kans

Zorg dat de basis van je teams op orde is voordat je grof geld uitgeeft aan een teamcoach, Scrum Master, Agile Coach of andere duurbetaalde hulptroepen. Die zijn namelijk per definitie niet effectief als de 6 condities van een team onvoldoende op orde zijn. Gun je teams een TDS survey zodat onderbouwd wordt waaraan gewerkt moet worden. Dan help ik vervolgens met alle plezier een al aanwezige coach op weg om samen met het team met de uitkomsten aan de slag te gaan.